domingo, 15 de noviembre de 2015

L'alimentació i la nutrició. Les nutrients

Les persones, necessitem matèria i energia per a poder viure.


S’anomena nutrició el conjunt de processos pels quals un organisme obté la matèria i l’energia necessàries per a elaborar la seua pròpia matèria i dur a terme les funcions vitals, involuntariament i inconcientment.

Les substàncies químiques que en permettant obtindre energia i sintetitzar la materai de què estem fets s’anomenen nutrients. Aquests nutrientses troben continguts en els aliments.

Tipus de nutrients


Ela aliments estàn constituits per diferents nutrients, que podem classificar en dos tipus: nutrients inorgànics i nutrients orgànics.


  • Nutrients inorgànics

Aigua: és el component més abundant dels éssers vius. Representa entre el 60 i el 80% del pes corporal d’una persona.
Sals mimerals: són nutrients per elements no metàl·lics unitas a elements metàl·lics.



  • Nutrients orgànics

Glúcids: són els mes abundants en els aliments d’origen vegetal. Els mes senzills: glucosa i sacarosa; els mes complexos: cel·lulosa i midó.
Lípids: són nutriens que no es dissolen en l’aigua. Els greixos d’origen vegetals es coneixen con olis;els greixos d’origen animal s’anomenen sèus.
Proteïnes: són macromolécules formades per unitats més menudes, anomenades aminoàcids. Proporcionen matèria, amb la qual es formen les cél·lules; transporten l'oxigen a la sang; intervenen en la defensa contra infecciones, etc.





Vitamines

Les vitamines són nutriments que, segons la composició química, poden ser lípids o proteïnes. La seua absència o dèficit provoca l’aparició de mallasteis per carència



No hay comentarios:

Publicar un comentario